Tieto stavebné úpravy robia Slováci najčastejšie - čo pri nich treba ohlásiť?

Ak sa chystáte rekonštruovať niečo vo svojom byte a nechcete riskovať anonymné udanie na stavebnom úrade a pokutu, mali by ste vedieť, ktoré úpravy treba ohlásiť, ktoré nie a kedy potrebujete aj stavebné povolenie.

Dobré vzťahy so susedmi


Stavebné úpravy vo vašom byte sa najviac dotknú vašich susedov, ktorí budú musieť strpieť zvýšenú hlučnosť a prašnosť v spoločných priestoroch. Hoci vám zákon žiadnu povinnosť oznamovať susedom stavebné práce v byte neukladá, je to voči nim základný prejav slušnosti, a tiež cesta, ako si zbytočne nepokaziť vzťahy a uľahčiť si celý priebeh rekonštrukcie.

Knauf Insulation_XS
Je dobré vyhnúť sa stavebným prácam v nočných hodinách či cez víkend, tie môžu niesť vaši spoluobčania najťažšie. Vyveste v spoločných priestoroch na výťah, vchodové dvere alebo na chodbe oznam o začatí stavebných prác vo vašom byte. V krátkosti sa ospravedlňte za znížený komfort, zvýšený hluk a prašnosť počas doby rekonštrukcie. Môžete pridať tiež telefónne číslo, na ktorom vás môžu v prípade otázok kontaktovať. Dajte si pozor na neporiadok v spoločných priestoroch, ako je vstup do vchodu, výťah a pod. Firma by mala neporiadok vždy po sebe poupratovať.


Najčastejšie stavebné úpravy v bytoch

Knauf Insulation_XXL


Najčastejšie sa stretávame s drobnými úpravami v bytoch, ktoré sa zaraďujú medzi bežné udržiavacie práce. Pri nich nemusíte ohlásiť nič. Ktoré sú to?


Výmena okien – nepotrebujete pri nej stavebné povolenie ani ohlásenie stavby za predpokladu, že nemeníte rozmer okien a delenie okien. V prípade, že meníte štruktúru a rozloženie okien alebo meníte celkový vzhľad stavby, však potrebujete stavebné povolenie.


Výmena elektrických rozvodov v byte - ide tiež o udržiavacie práce, ale budete potrebovať vykonanie odbornej skúšky a vydanie revíznej správy.


Maliarske a natieračské práce a výmena zariadení, výmena kuchynskej linky, vane, vstavané skrine – ani k týmto prácam nie je vyžadovaná ohlasovacia povinnosť.


Rekonštrukcia kúpeľne a záchodu – ak ide len o odstránenie umakartového jadra a vymurovanie nových priečok, pri ktorom sa nemení dispozícia miestností, nemusíte rekonštrukciu ohlasovať na stavebnom úrade. Ak však budete meniť rozmery kúpeľne, prípadne ju plánujete prepojiť so záchodom, budete potrebovať posudok statika a stavbu musíte ohlásiť na stavebnom úrade.

Knauf_Obrázok3


Montáž klimatizácie – ohlásenie ani stavebné povolenie nepotrebujete. Ak však plánujete vonkajšiu jednotku namontovať na fasádu bytového domu, treba mať súhlas nadpolovičnej väčšiny vlastníkov bytov. Hluk pri prevádzke klimatizácie môže vašich susedov obmedzovať, kondenzát z nej môže zašpiniť fasádu domu. Iná vec je, keď klimatizáciu umiestnite na balkón – vtedy súhlas susedov nepotrebujete.


Zasklenie balkóna a lodžie – je potrebné aspoň ohlásenie stavebnému úradu, ktorý posúdi vhodnosť použitého systému. Niektoré mestá majú v nariadeniach určené, z hľadiska architektonického stvárnenia vonkajších fasád a budov, aký systém použiť. Ľahko sa tak môže stať, že na zasklenie bez rámových systémov bude postačovať ohlásenie stavby, no na iný systém budete potrebovať stavebné povolenie.


Zväčšenie dverí – minimálne musíte stavbu ohlásiť a predložiť statický posudok. Ak však plánujete vyrezať nový dverný otvor do nosnej konštrukcie, bude potrebné aj stavebné povolenie.


Ako ohlásiť drobnú stavbu


Na ohlásenie úprav treba vyplniť predtlačený formulár stavebného úradu na mestskom úrade. Spolu s ním je vhodné predložiť súhlas predsedu spoločenstva vlastníkov bytov, prípadne správcu. Niekedy musíte tiež doložiť vyjadrenia statika (napr. ak spájate WC a kúpeľňu). Po ohlásení rekonštrukcie treba počkať na vyjadrenie stavebného úradu. Ten má na vyjadrenie štandardných 30 dní a môže vyjadriť námietky a nariadiť vám potrebné stavebné povolenie. Ak nemáte v ruke vyjadrenie stavebného úradu, radšej rekonštrukciu nezačínajte. Ohlásenú drobnú stavbu následne po dokončení kolaudovať nemusíte.

Knauf Insulation_XS (2)


Kedy treba stavebné povolenie


Povolenie od stavebného úradu potrebujete, ak zasahujete do nosných stien stavby a môže to ovplyvniť statiku stavby alebo meníte dispozičné riešenie a výmeru jednotlivých izieb. Tiež sa vyžaduje, ak meníte účel používania bytu alebo ak pristavujete, meníte a realizujete veľké stavebné úpravy. Vybaviť stavebné povolenie je pre silné povahy, ktoré majú dostatok nervov a času. Pred každým podaním odporúčame navštíviť najbližší stavebný úrad a poradiť sa priamo u nich. Stavebné úrady fungujú totiž dosť autonómne a kým na jednom by ste nepochodili, inde sú viac flexibilní.


Poplatky za stavebné povolenie a ohlásenie drobnej stavby


• poplatok za ohlásenie drobnej stavby je 10 €,
• cena pre stavebné povolenie pri rekonštrukcii domu alebo bytu je 23 €,
• statický posudok od autorizovaného statika je podľa náročnosti práce od 20 do 250 €.


Pokuty za rekonštrukciu bez stavebného povolenia a ohlásenia


Ak ste rekonštrukciu uskutočnili bez ohlásenia drobnej stavby, môžete dostať pokutu 331,94 €. Za rekonštrukciu bez stavebného povolenia môžete dostať pokutu 829,85 €.


Zdroj: Nehnutelnosti.sk