Byt pre mladého muža so záľubou vo varení

Majiteľ 2-izbového bytu v novostavbe na Tehelnom poli v Bratislave si želal príjemný presvetlený interiér s prírodnými materiálmi a industriálnymi prvkami. S jeho realizáciou chcel mať minimálne starosti a tak celé riešenie zveril do rúk mladých architektov zo štúdia Juraj Hubinský atelier.

Zdroj: Lousy Auber

Mladý scestovaný muž si predstavoval svoje budúce bývanie ako decentný príjemný presvetlený byt s použitím prírodných materiálov a väčšou kuchynskou linkou pre častejšie varenie, ktoré je jeho záľubou. Mal v ideálnom prípade obsahovať prvky industriálneho designu s nie príliš surovými riešeniami. S návrhom interiéru oslovil Ing. arch. Mgr. art. Juraja Hubinského, na referenciu od svojej známej, herečky Jany Oľhovej, pre ktorú tento architektonický ateliér v minulosti navrhoval byt v Martine. „Majiteľ chcel mať s realizáciou minimálne starosti a komunikovali sme spolu iba ohľadne designu a materiálov, celú dodávku stavby riešilo naše štúdio samostatne,“ dodáva Juraj Hubinský.

Zdroj: Lousy Auber

Koncert prírodných materiálov

Dvojizbový byt s plochou 60 m2 sa nachádza v novostavbe. Pôsobí vzdušne a priestranne, spoločenskej zóne dominuje pôsobivá komfortná kuchynská linka. „Do pôvodne navrhnutej dispozície nebolo nutné zasahovať a tak sme ju neupravovali, aj keď priestor na zmeny v dispozíciách bývajú aj pri novostavbách pomerne časté,“ vysvetľuje autor návrhu.

Zdroj: Lousy Auber

Na prvý pohľad upúta ústredný koncept prírodného dreva – všetky časti vstavaného nábytku, dvere a obklady sú z brezovej preglejky a dubové parkety prechádzajú celým bytom okrem vstupnej chodby a kúpeľne, kde je keramická dlažba menšieho formátu, ktorý opticky zväčšuje priestor. Dostatok úložných priestorov zabezpečujú nielen kuchynské skrinky, ale aj masívne vstavané skrine v predsieni a v spálni.

Zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Lousy Auber

Industriálne akcenty

Konštrukčný systém celej stavby je železobetónový a s ním aj niektoré steny v interiéroch. Architekt sa snažil tento materiál v interiéri využiť, priznať ho a pracovať s ním. Povrch steny sa následne prebrúsil, napenetroval a zalakoval. Moderný industriálny vzhľad podčiarkol aj perforovaný oceľový plech na dvierkach niektorých skriniek a čierne kovové subtílne rámy v kúpeľni či zasklenie sprchového kútu s drôtosklom.

Zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Lousy Auber

Dizajnové lahôdky

Na čistom minimalistickom pozadí efektne vyniknú výrazné pútače – modrý jedálenský stôl, pozoruhodné stropné svietidlo v tvare obrovského kruhu či umelecké dielo na stene. „Svietidlá sme vyberali s ohľadom na osvetlenie konkrétneho priestoru a vytvorenie rôznych typov atmosféry, keďže niektoré z nich sú stmievateľné. Svietidlá sme sa snažili vložiť s istou dávkou vtipu či gesta,“ hovorí Juraj Hubinský.

Zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Lousy Auber

Majiteľ bytu je zberateľom umenia a tak v interiéri nesmie chýbať. Obraz nad pohovkou je dielom rusko-slovenského výtvarníka Ašota Haasa. Je zhotovený z nerezových plechov s pochrómovaním a zrkadliacim efektom. Vyobrazuje pavúka, ktorý je viditeľný po detailnom študovaní obrazu.

Zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Ing. arch. Mgr. art. Juraj Hubinský

Kompaktný 2-izbový byt Tehelné pole Bratislava

Úžitková plocha: 60 m2

Návrh a realizácia: 2019

Autori: Juraj Hubinský, Peter Kuklica, Martin Smerek

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, Ing. arch. Mgr. art. Juraj Hubinský

Zdroj foto: Lousy Auber