Ako sa žije v kostoloch prerobených na byty

Buď chceli byť blízko boha, túžili po originálnom domove, alebo len využili príležitosť zohnať byt za dobrú cenu. Nech boli pohnútky vlastníkov bytov, ktoré vznikli premenou starých kostolov, akékoľvek, výsledok vzbudzuje zvedavosť, ako sa v týchto bytoch žije.

Veľké priestranné miestnosti

Čím väčší kostol, tým viac priestoru v jednotlivých izbách. Platí to najmä o obývačkách, ktoré sú v takýchto príbytkoch väčšinou zariaďované v centrálnej časti, kde kedysi prebiehali omše. V prípade vyšších poschodových kostolov sú možnosti otvorené ešte viac. Pri návrhoch sa tak dá zaexperimentovať nielen s podkrovnými obývačkami, ale aj spálňami a kuchyňami.

Dobre presvetlené priestory

V máloktorom kostole nenájdeme vysoké štíhle okná oblúkovitého tvaru. Majitelia si ich ako typický architektonický prvok nechávajú aj v takto prerobených bytoch. Ak nie sú vyzdobené farebnou vitrážou, do interiéru vženú denné svetlo, čím obyvateľom zaistia zdravšiu vnútornú mikroklímu.  

Pevné stavebné základy

Premena starých kostolov na byty je hitom hlavne v západnej Európe, kde sa sakrálne stavby budovali hlavne z kameňa a na miestach s dobrým terénom chráneným pred eróziou. Väčšina takýchto príbytkov tak disponuje pevnými základmi, čo udržiava statiku stavby bezpečnou aj po rokoch užívania objektu.

Vysoký tepelný komfort

Výstavba budov z kameňa ukazuje svoje pozitíva najmä počas horúcich letných dní. Kameň ako stavebný materiál udržiava v interiéroch príjemný chládok, takže klimatizáciu je potrebné zapínať len počas najextrémnejších horúčav. Paradoxom je, že tieto príbytky ponúkajú značný tepelný komfort aj v zime, stačí ich dobre izolovať.

Tajomná sakrálna atmosféra

Okrem otvorených dizajnérskych možností a viacerých praktických výhod je bývanie v takto prerobenom sídle príťažlivé aj pre povestnú sakrálnu atmosféru. Niektorí ľudia vyhľadávajú tajuplné priestory, v ktorých vládne mystickosť, resp. spiritualita. Dojem, ktorý takéto budovy vytvárajú, sú pre mnohých garanciou pokojného života s dostatkom súkromia. 

  Staré nevyužívané kostoly a kaplnky nemusia slúžiť len ako alternatíva pre pohodlné bývanie v netradičnom duchu. Po svete pribúda projektov, v rámci ktorých realizácie sa rôzne sakrálne objekty menia na hotely či dokonca firemné sídla. A mnohé z nich zožali slušný úspech, ktorý je inšpiráciou na záchranu podobných budov pre ďalších architektov.  

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk Foto zdroj: Evolution Design, Linc Thelen Design, Zecc Architecten, www.livabl.com