Aká je ideálna teplota a vlhkosť v byte?

Každý majiteľ bytu túži po pohodlnom bývaní so zdravou vnútornou mikroklímou. Tá ale závisí od niekoľkých faktorov. Medzi tie, ktoré kvalitatívnu úroveň bývania v danej nehnuteľnosti ovplyvňujú najviac, patrí práve teplota a vlhkosť.

Zdroj: 4feldco.com

O význame zdravého vnútorného prostredia v domácnosti sa zmieňujú mnohé vedecké štúdie. Ich výsledky potvrdzujú, že práve ideálna teplota a vlhkosť v byte je kombináciou, ktorá má na vytvorenie komfortného domáceho prostredia najväčší vplyv. Jednotlivé výskumy zároveň objasňujú, aké hodnoty by mali tieto parametre dosahovať a ako si ich môžeme prispôsobovať našim individuálnym nárokom. Zdroj: hvac.com

Ideálna teplota v byte

Teplo je jednou zo základných ľudských potrieb, ktorú potrebujeme mať naplnenú aj v rámci bývania. Ideálna teplota v byte je kľúčovým atribútom, vďaka ktorému si doma zabezpečíme požadovaný komfort. K tomu však potrebujeme poznať, na akej úrovni sa má teplota v byte pohybovať, resp. pri akých izbových teplotách sa cítime najlepšie, na základe čoho ich sčasti môžeme regulovať.

Pozor na vysoké teplotné extrémy!

Nároky na teplotu v domácnosti môže mať každý majiteľ iné. Kým niekomu vyhovuje trochu chladnejšie prostredie, iný ocení viac tepla. V obidvoch prípadoch je nutné prispôsobiť izbové teploty v jednotlivých miestnostiach bytu individuálnym nárokom jeho obyvateľov. Pri tomto prístupe však musíme dávať pozor, aby sme neskĺzli do extrémov, ktorých výsledkom by bola príliš nízka teplota v byte, resp. by sme byt nadmerne prekurovali.

Nevýhody nízkej teploty v byte:

- steny sú náchylnejšie na vznik plesní

- domácnosť neposkytuje teplo domova

- u obyvateľov môže dôjsť k podchladeniu

- nízke teploty nevyhovujú izbovým kvetom

Nevýhody vysokej teploty v byte:

- vyššie výdavky na spotrebu energií

- nevhodná vlhkosť vzduchu v byte

- znižovanie odolnosti voči chladu

Odporúčaná výška teploty v byte

Vyvarovať sa obidvom extrémom dokážeme vďaka udržiavaniu optimálnej teploty. Tá môže mať v závislosti od typu stavby a polohy či orientácie bytu isté odchýlky, no v porovnaní so všeobecne odporúčanou teplotou v bytoch by nemala byť vyššia ani nižšia o viac ako 2 až 3 °C. Odporúčaná výška teploty ale nie je rovnaká v celej domácnosti. Jej optimálne hodnoty sa menia v závislosti od typu miestnosti a účelu jej využitia.

Ideálna teplota v miestnostiach:

Kúpeľňa – Ideálna teplota v kúpeľni sa pohybuje na úrovni 22 až 23 °C. Dôvodom vyššej teploty nie je len to, že v tomto priestore trávime čas nahí. Vyššia teplota zároveň pomáha chrániť kúpeľňu pred zvýšenou vlhkosťou spôsobenou vodou a parou.

Obývačka – Optimálny tepelný komfort v obývačke nám zaistí izbová teplota na úrovni 19 až 20 °C. Práve tá sa postará o to, aby bolo v celom priestore dostatočne teplo a zároveň prispeje k zachovaniu ideálnej vlhkosti v byte.

Spálňa – Štúdie odhalili, že najkvalitnejší spánok máme pri izbovej teplote 18 °C. V prípade starších rodinných domov, v ktorých je spálňa situovaná na prízemí, môže dosahovať o 1 až 2 °C viac. Rovnaká úroveň teploty sa odporúča aj pre zaistenie tepelného komfortu v detských izbách.

Chodba – Teplotu na úrovni 18 °C sa odporúča udržiavať aj v chodbách. Tie sa nevyužívajú za účelom trávenia voľného času, takže vyššia teplota v nich nie je potrebná.

Tipy, ako regulovať teplotu v byte:

- optimálnu teplotu v byte udržiava kvalitná vonkajšia tieniaca technika

- kvalitné zateplenie fasády bytového domu zas bráni vzniku tepelných mostov  

- primeranú výšku teploty v byte zachováme aj pravidelným vetraním miestností

- v zime pri dlhších odchodoch z bytu môžeme využívať temperovanie radiátorov

- ideálnu teplotu zachováme aj teplotným rozdielom medzi stropom a podlahou  do 4 °C Zdroj: hometree.co.uk

Ideálna vlhkosť v byte

S výškou izbových teplôt priamo súvisí aj vlhkosť vzduchu v domácnosti. Jej hodnoty však ovplyvňuje aj niekoľko ďalších faktorov, ktoré rozhodujú, či bude vzduch v byte suchší alebo skôr vlhší. Aj to je dôvodom, pre ktorý sa správna vlhkosť vzduchu udržiava podstatne ťažšie. S osvedčenými tipmi to ale zvládneme bez väčších problémov, čoho výsledkom bude ideálna vlhkosť v byte podporujúca komfort a zdravú vnútornú mikroklímu.

Optimálna vlhkosť, lepšie zdravie

Podobne ako teplota, aj ideálna vlhkosť v byte má priaznivý vplyv na zdravie obyvateľov. Ak sa nám ju darí udržiavať na primeranej úrovni, nechránime len samotný stav bytu, ale aj seba. Príliš nízka aj vysoká vlhkosť vzduchu totiž môže viesť k rôznym zdravotným komplikáciám, ktoré pri dlhodobom vystavení nevyhovujúcim vlhkostným podmienkam môžu spôsobovať isté ťažkosti, najmä problémy s dýchaním.

Nevýhody nízkej vlhkosti v byte:

- vzduch v byte je pomerne suchý

- citlivým osobám sa ťažko dýcha

- zhoršiť sa môže aj koncentrácia

- menej sa darí izbovým rastlinám

Nevýhody vysokej vlhkosti v byte:

- na stenách sa môžu tvoriť plesne

- aj vlhší vzduch sťažuje dýchanie

- zhoršuje sa celková kvalita spánku

- v zime narastá pocit vlhka a chladu

Aká má byť ideálna vlhkosť v byte?

Presný údaj, ktorý by určil správnu vlhkosť vzduchu v obytných priestoroch, nie je jednotný. Primerané hodnoty závisia od typu stavby, jej polohy a materiálu, z akého je zrealizovaná. Vo všeobecnosti platí, že ideálna vlhkosť v byte by sa mala pohybovať na úrovni od 40 do 60 %. V prípade mierneho zvýšenia to ešte nemusí znamenať zhoršený komfort. Alarmujúce sú až hodnoty nad 70 %. V opačnom prípade však zareagujeme už pri poklese pod 30 %, čo sa môže prejaviť zhoršeným dýchaním alebo nesústredenosťou. Či je príčinou nevhodná vlhkosť vzduchu, to zistí vlhkomer, ktorý sa dá kúpiť za 15 až 20 € a namontovať kdekoľvek v byte.

Tipy, ako regulovať vlhkosť v byte:

- hladinu vlhkosti vzduchu vyrovnáva pravidelné vetranie

- vetrať je potrebné v kratších, no častejších intervaloch

- v starých bytoch so suchým vzduchom pomôže zvlhčovač

- pri vyššej vlhkosti sa dajú použiť odvlhčovacie zariadenia

- pri varení vždy používajme vetrák alebo odsávač vzduchu Zdroj: bombsquadcs.com

Ideálna teplota a vlhkosť v byte býva ovplyvnená aj stavbou a prevedením bytového domu. Nie vždy ich dokážeme regulovať v plnej miere, no uvedenými tipmi prispejeme k nastoleniu čo najoptimálnejších hodnôt, ktoré citeľne zlepšujú celkový komfort a vnútornú mikroklímu v danej domácnosti.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: 4feldco.com, hvac.com, hometree.co.uk, bombsquadcs.com