Novela zákona o ŠFRB zavedie výraznejšiu podporu pre mladé začínajúce rodiny

Novelizácia zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania ŠFRB má zámer pomôcť mladým rozbiehajúcim sa rodinám, ktoré nie sú také solventné, aby si mohli dovoliť obstarať nové bývanie. Prezident ju podpísal vo februári, účinnosť nadobudne od 1. júla 2019.

Novela podľa návrhu poslancov Národnej rady SR za Most-Híd sa týka mladých manželov do 35 rokov, ktorí uzavreli manželstvo najviac 12 mesiacov pred podaním žiadosti o poskytnutie podpory. Príspevok je určený na obstaranie aj staršieho bytu v bytovom alebo v rodinnom dome, mladí ho budú môcť využiť od 1. júla 2019.

Výhodný úrok 1 %

„Obstaranie staršieho bytu môže byť riešením pre mladomanželov a zároveň môže podporiť rozvoj vo vidieckych lokalitách. Tento úver sa poskytne za štandardných podmienok ako v prípade manželov, avšak s tým zvýhodnením, že prvých 15-tisíc eur možno poskytnúť s výhodnejšou úrokovou sadzbou,“ povedala poslankyňa parlamentu Irén Sárközy.

Zvyšovanie pôrodnosti

Zámerom novely zákona je podľa poslankyne pomôcť mladým rodinám osamostatniť sa, zjednodušiť im finančné možnosti, mať deti a podporovať tak pôrodnosť a demografický rast na Slovensku. „Na základe tejto zmeny zákona tak mladomanželia budú môcť dostať úver 15-tis. eur na 15 rokov s ročnou úrokovou sadzbou 1 percento, fixovanou počas celého trvania úveru,“ uviedla I. Sárközy. Zároveň pri narodení dieťaťa bude možné odpustiť 2 000 eur z istiny úveru, pričom maximálne bude možné odpustiť 6 000 eur.

Rozvoj bytového fondu na vidieku

Ďalším cieľom aktuálnej novelizácie zákona je podpora obnovy bytového fondu na Slovensku. „Najmä v obciach je veľký počet starších rodinných domov, z ktorých mnohé sú už neobývané. Možnosť rekonštrukcie takýchto starších rodinných domov môže zatraktívniť bývanie v obciach, čo podporí i rozvoj vidieka,“ dodala I. Sárközy.