8 opustených zábavných parkov, ktoré sú strašidelne krásne

Mali byť plné ľudí a smiechu, no do ich príbehu zasiahla vyššia moc, kríza či nezáujem návštevníkov. Ich pozostatky stále stoja a v symbióze s bujnejúcim rastlinstvom vytvárajú takmer desivé zátišia.

Všetky opustené miesta sú zvláštnym spôsobom smutné i fascinujúce. No najzvláštnejšia je kombinácia detských atrakcií a trosiek.

New Orleans Six Flags, New Orleans USA

Asi najstrašidelnejším zo všetkých je zábavný park Six Flags v New Orleans. Pôvodne ho otvorila v roku 2000 spoločnosť Alfa Smartparks ako Jazzland a v roku 2002 prešiel do vlastníctva Six Flags. Spoločnosť zameraná na atrakcie zúročila bohatstvo parku a plánovala ho premeniť na vodný park. V roku 2005 však zasiahol hurikán Katrina, ktorý park zdevastoval a zaplavil jeho veľkú časť. Odvtedy je vo vlastníctve mesta New Orleans a zatvorený. Nikdy sa nenašiel dostatok financií na opravy, takže v posledných rokoch ďalej chátral. Dodnes je pri vchode do parku strašidelný nápis: „Zatvorené pre búrku“. Je to apokalyptický pohľad, ktorý využili filmári z Hollywoodu pri natáčaní filmov Jurský svet a Úsvit planéty opíc.

Zdroj: Seph Lawless, New York Daily News

Zdroj: Brunette pre Sunset

Zdroj: Matt Ewalt/Flickr

Spreepark, Berlín Nemecko

Berlínsky Spreepark bol otvorený v roku 1969 ako jediný zábavný park vo východnom Nemecku a v časoch najväčšej slávy privítal 1,5 milióna návštevníkov ročne. Bol zatvorený v roku 2001 z dôvodu klesajúceho počtu návštevníkov. Majiteľ Norbert Witte vtedy zabalil šesť najobľúbenejších atrakcií parku do prepravných kontajnerov a nechal ich poslať do Peru, do nového parku v Lime. Ten sa však nikdy celkom nerozbehol. Witteho problémy narástli, keď niektoré z kolotočov boli odoslané späť do Nemecka a colníci objavili 167 kilogramov kokaínu ukrytého v stožiari Lietajúceho koberca. Prehliadky opusteného parku boli povolené až do roku 2019, keď mestská rada postavila obvodový plot na ochranu zostávajúcich konštrukcií.

Zdroj: Seph Lawless, New York Daily News

Zdroj: Norbert Löv/Flickr

Zdroj: Seph Lawless, New York Daily News

Zábavný park Joyland, Wichita, Kansas USA

Joyland Amusement Park bol kedysi najväčším zábavným parkom v Kansase. Po zmene majiteľa však v rukách nového vlastníka chátral. Park fungoval 55 rokov a zatvorili ho v roku 2006. Proces demolácie sa začal pred niekoľkými rokmi a stále stojí ako strašidelná destinácia s chátrajúcimi kolotočmi a stratenými spomienkami. Tento obrázok je obľúbeným záberom fotografa Sepha Lawlessa, je to fotka pozostatkov Wacky Shack, čo bola atrakcia v štýle „zábavného domu“. Urobil ju chvíľu pred príchodom tornáda, čo vytvára krásnu strašidelnú atmosféru.

Zdroj: Seph Lawless, New York Daily News

Nara Dreamland, Nara Japonsko

Nara Dreamland je jedným z najfotografovanejších opustených zábavných parkov na svete. Park bol vybudovaný v 60. rokoch 20. storočia a v roku 2006 z dôvodu nízkej návštevnosti spustol. Bol skonštruovaný v štýle inšpirovanom Disneylandom v Kalifornii a vyznačuje sa kontrastom pestrofarebných rozprávkových atrakcií a horských dráh, ktoré teraz chátrajú. Všetko zostalo tak, ako to bolo v posledný deň parku, a v kaviarňach sú ešte stoličky.

Zdroj: Reddit

Disney’s River Country, jazero Buena Vista, Florida USA

O tomto zabudnutom Disney parku fotograf Seph Lawless hovorí: „Nič nie je strašidelnejšie, ako opustená časť Disney Worldu so všetkým, čo je stále nedotknuté. Ešte strašidelnejšie je, že počas fotenia bol takmer zamorený aligátormi.“ Disney's River Country bol prvým vodným parkom postaveným vo svete Walta Disneyho. Park zatvorili v novembri 2001 po negatívnych dopadoch útokov z 11. septembra v New Yorku na turistický priemysel v USA. Vodný park odvtedy zostal v troskách a nebol zbúraný, čím sa stal jedným z dvoch Disney parkov, ktoré boli kedy zatvorené a neodstránené.

Zdroj: Seph Lawless, New York Daily News

Zdroj: disneyparks.disney.go.com

Gulliverovo kráľovstvo, Yamanashi Japonsko

Gulliverovo kráľovstvo fungovalo iba štyri roky od roku 1997 do roku 2001, kým ho zavreli pre nízky počet návštevníkov. Dnes je park domovom obrovskej rozpadajúcej sa sochy Gullivera, založenej na románe Gulliverove cesty od Jonathana Swifta – mrazivý pohľad, ktorý znázorňuje pád parku do skazy. Pre park možno bolo zlou karmou aj to, že ho postavili neďaleko hory Fuji pri Aokigahare, neslávne známeho miesta samovrážd.

Zdroj: Mandias/flickr

Zdroj: Urban Ghosts Media

Dunblobbin, zábavný park Crinkley Bottom, Anglicko

Dunblobbin bol vytvorený ako súčasť Crinkley Bottom Park Noela Edmonda, čo bol zábavný park s tematikou pána Blobbyho, založený na populárnej postave televíznej show z 90. rokov. Zábavný park bol opustený a ponechaný zubom času, keď bol zvyšok parku zrekonštruovaný a premenený na hotel. Dnes sa povráva, že tento čudný Hobitín je strašidelný a často ho navštevujú lovci duchov v nádeji, že zachytia na pásku niečo nadprirodzené.

Zdroj: Roadtrippers

Zdroj: chardandilminsternews.co.uk

Zábavný park Pripjať, Černobyľ Ukrajina

Bohužiaľ, takýchto smutných miest bude po vojne na Ukrajine viac, no tento zábavný park „zomlela“ ešte katastrofa v jadrovej elektrárni v roku 1986. Pripjať je opustený zábavný park s najkratšou dobou prevádzky na svete. Park bol novostavbou a mal byť otvorený 1. mája 1986. O tri dni skôr, 26. apríla, zasiahla Černobyľ havária. Park sa otvoril na niekoľko hodín nasledujúci deň, aby pobavil miestnych obyvateľov predtým, ako bola nariadená evakuácia z dôvodu nebezpečne vysokej úrovne radiácie v oblasti. Dnes je park nedotknutý a nevyužité atrakcie sa rozpadajú a požierajú ich plesne a hrdza.

Zdroj: greentourua.com

Zdroj: Getty Images

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, architecturaldigest.com, flightcentre.com.au, alltherooms.com

Zdroj foto: Seph Lawless/New York Daily News, Brunette pre Sunset, Matt Ewalt/Flickr, Norbert Löv/Flickr, Reddit, disneyparks.disney.go.com, Mandias/flickr, Urban Ghosts Media, Roadtrippers, chardandilminsternews.co.uk, greentourua.com, Getty Images