TOP 10 najväčšie mestá sveta: lesk a bieda gigantov

V našej malej Európe ani jednu hviezdu z tohto rebríčka nenájdete. Najväčšie mestá sveta v počte obyvateľov sa nachádzajú väčšinou v Ázii, dve v Amerike a jednu pozíciu získala Afrika. S výnimkou japonských aglomerácií sú pre ne typické obrovské kontrasty – na jednej strane monumentálny luxus, na druhej nekonečné chudobné slumy. Pozrite sa, ako sa žije v najväčších mestských kolosoch planéty.

10. Osaka, Japonsko – 19,2 miliónov obyvateľov

Japonské mesto Osaka je nielen druhým najväčším mestom Japonska, ale aj číslom 10 na svete podľa počtu obyvateľov a tiež v rebríčku Economist Intelligence Unit miest najlepších pre život. Je hlavným finančným centrom Japonska a je uznávané ako jedno z najviac multikultúrnych a kozmopolitných miest v krajine. Obyvateľom sa tam žije dobre aj vďaka medzinárodnému centru výskumu a vývoja a niekoľkým významným univerzitám. K známym turistickým pamiatkam v meste patrí Hrad Osaka, veľké akvárium Kaiyukan, koleso na výstavisku Expocity a Shitennō-ji, jeden z najstarších budhistických chrámov v Japonsku.

Zdroj: Dreamstime

9. Peking, Čína – 20 miliónov obyvateľov

Peking je hlavné mesto Čínskej ľudovej republiky a po stáročia správnym a kultúrnym centrom krajiny. Je globálnym mestom a intenzívne sa rozvíja vo finančnom i obchodnom sektore. Pre svojich obyvateľov však nie je veľmi príjemným miestom pre život, pre zhoršené životné prostredie v posledných rokoch dosiahlo len 41. miesto. V Pekingu sa nachádza známe námestie Tchien-an-men či Zakázané mesto, komplex palácov a chrámov, kde v minulosti vládli čínski cisári, teraz v ňom sídlia najvyšší funkcionári komunistickej strany. Má však iné superlatíva, pekingské metro, najstaršie v Číne, je svojou dĺžkou druhým najdlhším systémom na svete.

Zdroj: kayak.com

8. Bombaj, India – 20,2 miliónov obyvateľov

Bombaj je druhým najväčším mestom Indie, tvorí 70 % ekonomiky krajiny a má najväčší podiel HDP v Indii. Rozkladá sa pôvodne na 7 ostrovoch, ktoré sú dnes spojené do pevniny. Bombaj je známy aj svojím filmovým a televíznym priemyslom, sídli tu aj populárny Bollywood, čo je neformálne meno jedného z centier indického filmu. Je však aj mestom kontrastov, v Bombaji sa nachádzajú najväčšie štvrte chudoby v Indii, slumy, kde sa natáčal aj oskarový film Milionár z chatrče.

Zdroj: unequalscenes.com

7. Dháka, Bangladéš – 20,3 milióna obyvateľov

Najväčšie mesto krajinky v južnej Ázii medzi Indiou a Barmou je podľa populácie nielen siedme najväčšie, ale aj šieste najhustejšie obývané mesto na svete. Je centrom politického, ekonomického a kultúrneho života v Bangladéši. Je sídlom bangladéšskej vlády a mnohých vzdelávacích, vedeckých, výskumných a kultúrnych organizácií. Mesto predstavuje 35 % bangladéšskej ekonomiky.

Zdroj: Sandeep MM, Creative Commons BY-NC

6. Káhira, Egypt – 20,5 miliónov obyvateľov

Káhira je hlavné a najväčšie mesto Egypta. Leží na ploche 214 km² na brehoch a ostrovoch rieky Níl, na severnom konci jej púštneho údolia, kde sa začína rozvetvovať do svojej delty. Je tiež najľudnatejším mestom Afriky a významným kultúrnym a duchovným centrom arabského a islamského sveta, ktorým sa stalo už v stredoveku. Kozmopolitný charakter dodáva mestu aj prítomnosť početnej koptskej kresťanskej menšiny, keďže Káhira je aj centrom koptskej ortodoxnej cirkvi v Egypte. Pretlak obyvateľov sa pokúšala egyptská vláda riešiť budovaním satelitných miest  (Mesto 6. októbra, Mesto 15. mája, Mesto 10. Rammadánu, Madínat Sadat, New Cairo) v blízkom či vzdialenejšom okolí. Napriek všetkej snahe miestnych úradov o nejakú formu regulácie sa Káhira i naďalej nekontrolovateľne rozrastá do okolia a počet jej obyvateľov sa prudko zvyšuje.

Zdroj: egypttoursportal.com

Zdroj: Reuters

5. Mexico City, Mexiko – 21,7 miliónov obyvateľov

Mexico City je hlavné a najväčšie mesto Mexika, a tiež najľudnatejšie mesto Severnej Ameriky a najväčšie španielsky hovoriace mesto na svete. Nachádza sa na vysokej mexickej centrálnej plošine v nadmorskej výške 2 240 metrov. Metropolitná oblasť predstavuje približne 22 % HDP krajiny. Hlavné mesto Mexika je zároveň najstarším hlavným mestom v Amerike a jedným z dvoch, ktoré založili domorodí obyvatelia.

Zdroj: Marco Bottigelli/Getty Images

Zdroj: britannica.com

4. Sao Paulo, Brazília – 21,8 miliónov obyvateľov

São Paulo je najväčšie mesto Brazílie. Nachádza sa 400 km od mesta Rio de Janeiro a 1 030 km od hlavného mesta Brazília. Má rozlohu 1 523 km² a je to najľudnatejšie mesto na južnej pologuli a významné globálne mesto. Kraľuje v mnohých svetových rebríčkoch „TOP 10“ - je tretím na svete v počte mrakodrapov, podľa Mystery Shopping International mu patrí 9. najluxusnejšia ulica sveta Oscar Freire Street, nachádza sa tu najväčšie obchodné centrum v Latinskej Amerike, Centro Comercial Leste Aricanduva s 365 000 m2 zastavanej plochy a tiež najväčší nemocničný komplex v Latinskej Amerike, Hospital das Clínicas of the University of São Paulo s 352 000 m2 zastavanej plochy. Ako väčšina miest v našej „hitparáde“ je však aj mestom obrovských kontrastov. Jeho rozrastajúci sa komplex slumov, ktorí miestni volajú „Favelas“ je známy na celom svete.

Zdroj: wsfurlan/iStockphoto

3. Šanghaj, Čína – 26,3 miliónov obyvateľov

Turisticky obľúbené najľudnatejšie mesto Číny je významným hospodárskym centrom krajiny. Rozprestiera sa okolo ústia rieky Jang-c’-ťiang do Východočínskeho mora a od roku 2004 je najväčším prístavom sveta. Na území metropoly bez vonkajších predmestí je podľa oficiálnych údajov hustota zaľudnenia 16 843 obyvateľov na km², v skutočnosti však žije v Šanghaji „načierno“ ďalších 4 - 5 miliónov ľudí. Šanghaj na rozdiel od mnohých čínskych miest neoplýva stredovekými pamiatkami. Dominantu mesta v štvrti Chuang-pchu tvorí pamiatkovo chránený Bund - nábrežie lemované výstavnými výškovými budovami bánk, obchodných spoločností a hotelov z počiatku 20. storočia. Na druhom brehu sa vo štvrti Pchu-tung vypína 468 m vysoká veža Perla Orientu z roku 1995, panorámu tejto modernej štvrti dotvára od roku 1998 mrakodrap Ťin Mao s 88 podlažiami, najvyššia budova Číny a piata najvyššia budova sveta.

Zdroj: wikipedia.org

2. Dillí, India – 29,4 miliónov obyvateľov

Najväčšie mesto Indie je indickou metropolou so zvláštnym členením. V rámci Dillí sa nachádza aj hlavné mesto Indickej republiky Naí Dillí (ľudovo Nové Dillí), ktoré je neoddeliteľnou súčasťou mesta a sídlom federálnych vládnych orgánov. Mesto bolo postavené na návrh britského architekta Edwina Lutyensa, skladá sa z veľmi bohatých štvrtí aj chudobných slumov. Dillí sa nachádza južne od Starého mesta, ktoré nechal vystavať mughalský cisár Šáhdžanáh a zahŕňa veľké množstvo historických pamiatok.

Zdroj: umultirank.org

Zdroj: hocikam.sk

1. Tokio, Japonsko – 37,4 miliónov obyvateľov

Tokio je hlavné a najväčšie mesto Japonska, na rozdiel od ostatných ázijských metropol však trhá nielen rekordy v hustote populácie, ale aj v kvalite života svojich obyvateľov. Hoci ho v tomto roku predbehla japonská Osaka, ešte vlani sa umiestnilo v rebríčku Economist Intelligence Unit miest najlepších pre život na 10. mieste. Ako jedno z najvýznamnejších svetových miest má viac ako 13 miliónov obyvateľov žijúcich v 23 centrálnych mestských častiach a cez deň sa tento počet zvyšuje o 2,5 milióna pracujúcich a študentov z okolitých oblastí. Tento efekt je ešte výraznejší v troch centrálnych častiach Čijoda, Čúó a Minato, ktorých populácia je menšia ako 300 000 v noci, ale väčšia ako 2 milióny cez deň. Tokio je najväčší dopravný uzol železničnej, cestnej a leteckej dopravy. Má najväčšiu metropolitnú ekonomiku na svete s HDP dosahujúcim až 1,316 biliónov dolárov, čo je viac ako ôsma najväčšia ekonomika sveta. Trend jeho rozrastania sa postupne spomaľuje kvôli rastu populácie a vysokým nákladom na život v meste. V tomto roku bolo Tokio označené ako 5. najdrahšie mesto na svete.  

Zdroj: universalweather.com

Podobné články o výnimočných miestach, ako Najväčšie letiská sveta, Najvyššie budovy na Slovensku, či Najkrajšie súkromné ostrovy na predaj vám prinášame pravidelne a veríme, že vás zaujmeme aj ďalšími.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Shutterstock, Dreamstime, kayak.com, unequalscenes.com, Sandeep MM, Creative Commons BY-NC, egypttoursportal.com, Reuters, Marco Bottigelli/Getty Images, britannica.com wsfurlan/iStockphoto, wikipedia.org, hocikam.sk, umultirank.org, universalweather.com