Ako si navodiť doma vianočnú atmosféru

Rok čo rok prichádza mráz a s ním vianočné reklamy v televízií spolu s tematickým sortimentom v obchodoch. Asi nám dáte za pravdu, že na vytvorenie pravej vianočnej atmosféry to nestačí. Ponúkame vám pár tipov, ako si tento čas v roku vychutnať a priniesť si domov kúsok Vianoc.

Vytiahnite ozdoby

Na svete sú spravidla dva typy ľudí: tí, ktorí sa v zdobení vyžívajú a tí, ktorým to je úplne ľahostajné. Avšak, jedna vec platí rovnako. Ak chcete atmosféru cítiť, musíte ju najprv vidieť. Nemusíte siahnuť po gýčových ozdobách sobov alebo Santa Clausov, pokiaľ sú vám proti srsti.

Prineste si do domácnosti predmety, ktoré vám prinášajú pokoj. Svetielka, čečina, vonné sviečky, škorica, teplé deky. Stačí len jemná zmena, no výsledok sa dostaví. Ak ale nechcete do zdobenia vraziť kopu peňazí, všetko potrebné nájdete aj v Tedi letáku. Aktuálne v ňom nájdete vianočnú výzdobu za veľmi výhodné ceny.

Nalaďte si Vianoce

Asi žiaden iný sviatok v roku nemá taký biznisový potenciál, ako Vianoce. Existujú stovky piesní, filmov a kníh, po ktorých mimo vianočného obdobia nemáte dôvod stiahnuť. Ich dlhoročnou tradíciou a každoročným opakovaním dosahujú jednu vec. Prinášajú spomienky. Vracajú nás do detstva.

Pre inšpiráciu vám ponúkame zoznam najobľúbenejších vianočných filmov.

Overená klasika:

  • Perinbaba
  • Tri oriešky pre popolušku
  • Mrázik
  • Pelíšky
  • Sám doma
  • Shrek
  • Láska nebeská
  • Grinch
  • Sedem zhavranelých bratov
  • S tebou mě baví svět

Rozvoňajte kuchyňu

Láska ide cez žalúdok. Pri Vianociach platí dvojnásobne aj láska cez nos. Zavrite sa do kuchyne, vypeckujte vianočné koledy a pečte. Môže to byť jeden druh koláča alebo desať. Hlavné je, aby ste sa zabavili, nadýchali lahodných vôni a spravili svojim najbližším radosť.

Pozor! Pokiaľ vás pobyt v kuchyni stresuje, nudí alebo zbytočne vyčerpáva, nepečte. Nikde nie je napísané, že vianočné zákusky musíte piecť vy. V dnešnej dobe mnoho domácností koláče objednáva a rovnako chodia všetci vyjedať do špajze. Pre efekt vianočnej nálady postačí aj horúce kakao alebo varené víno, no nie?

Zorganizujte párty

Vianoce majú byť aj sviatkami stretnutí. Prečo to teda nevyužiť? Pozvite ľudí k sebe domov a zaplňte ho smiechom a rozhovormi. Pokiaľ vás neláka predstava masy ľudí vo vyzdobenej miestnosti s vianočnou hudbou v pozadí, nebojte sa. Možností je neúrekom. Večer spoločenských hier, filmový maratón alebo dobrá večera.

Hlavné je, aby ste sa cítili dobre a na chvíľu sa zastavili v celom tom zhode. Pokiaľ sa nápad uchytí, môže sa z neho stať každoročná tradícia.

Obdarujte sa

Nie, nemyslíme tých druhých. Obdarujte seba. Medzi tým celým stresom zo zháňania darčekov pre ostatných je potrebné nájsť niečo pozitívne. Nikto nevie tak dobre, ako vy, čo vám spraví radosť. Doneste si domov kúsok, ktorý vám bude pripomínať, že tvrdá práca počas roka stála za to. Nech je to kniha, nový sveter, prsteň, čokoľvek.

Ak nie ste materiálne založený, stačí, ak si pôjdete dopriať zákusok do obľúbenej kaviarne alebo pôjdete na masáž. Koniec koncov, čo dokáže zaplniť dom pokojom viac, než láska k sebe samému?

Poslúžte druhým

Už naši predkovia nám naznačovali, že pomáhanie a Vianoce idú ruka v ruke. Značí o tom aj tradícia koledovania alebo pripraveného voľného miesta pri štedrovečernom stole. Nie, nikto vás nenúti pozývať cudzích ľudí na večeru, no myšlienka ostáva. Ak si nájdeme čas a energiu, môžeme priložiť ruku k dielu a vytvoriť pekné sviatky niekomu, kto nemal toľko šťastia.

Či už darujete hračky do detského domova, prispejete na dobročinnú zbierku alebo pomôžete starším ľuďom s upratovaním. Hlavná je ochota rozdať sa, ktorá by mala byť nosnou myšlienkou Vianoc ako takých.

Dostali ste sa až na koniec. Ak chcete tieto sviatky niečo zmeniť a prežiť ich aspoň raz v pokoji, nikdy nie je neskoro. Zvyk je síce železná košeľa, no uprednostniť hodnoty sa zatiaľ každému oplatilo.

 

PR článok