Index realitného zdravia sa po lete skokovo zhoršil

Hoci Index realitného zdravia IRZ, ktorý hodnotia odborníci z realitného trhu, ešte na jar dosiahol úroveň „lepších časov“ z roku 2019, situácia na realitnom trhu sa v 3. kvartáli prudko zhoršila. Realitní makléri v Bratislave neočakávajú zlepšenie ani v zime.

Index realitného zdravia sa v 3. kvartáli po piatich optimistických mesiacoch zhoršil na hodnotu 2,9. Takúto zlú hodnotu dosahoval naposledy na jeseň 2020, kedy pandémia kulminovala. Toto číslo vyjadruje vývoj na trhu známkou od 1 do 5, kde 5 je najhoršie hodnotenie, a v stabilnom období sa pohybuje v priemere okolo hodnoty 2,5. V predošlom štvrťroku sme zaznamenali známku 2,48, v marci klesol dokonca na 2,35. „Táto hodnota nám potvrdzuje trend, ktorý sme zaznamenali pri vývoji cien bytov na Slovensku. Pred letom ľudia v očakávaní zníženej dostupnosti hypoték rýchlo nakupovali, aby sa im podarilo získať včas výhodnejšie financovanie a teraz nastal útlm,“ hodnotí Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

Vývoj hodnôt Indexu realitného zdravia v rokoch 2017 – 2022, zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Predpoveď tvorcov IRZ na 4. kvartál je 2,93, čo avizuje, že nepriaznivá situácia pretrvá aj v ďalších mesiacoch. Negatívny vplyv krízy sa prejavil hlavne v Bratislavskom kraji, kde je index až 3,04 s výhľadom na 3,04, zvyšok Slovenska má index 2,83 s výhľadom na 2,86. Kým v uplynulých rokoch sa v Bratislavskom kraji realizovalo takmer 60 % transakcií, teraz sme zaznamenali 44,5 %. Za ním nasleduje Trnavský (19,9 %), Košický (13,7 %) a Žilinský kraj (12,9 %).

Prognóza vývoja realitného trhu na 4Q 2022: (Otázka: “Ako myslíte, že sa bude dariť Vašej realitnej kancelárii v 4. štvrťroku 2022?) Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Vývoj Indexu realitného zdravia naznačuje, že realitný trh aktuálne prechádza zmenou. „Situáciu budú do konca roka ovplyvňovať zvýšené úrokové sadzby, inflácia i rast cien energií. Ďalší vývoj budeme môcť lepšie zhodnotiť po skončení roka,“ dodáva Michal Pružinský.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Nové bývanie, Nehnuteľnosti.sk

Zber dát sa vykonáva od júna 2013 prostredníctvom štruktúrovaného elektronického dotazníka, určeného výhradne pre majiteľov alebo riaditeľov realitných kancelárií z celého Slovenska. Oslovené boli skúsené spoločnosti, ktorých názor je podložený dlhodobejšou praxou s realitným trhom. Relevantný respons sa pohybuje medzi 100 a 200 realitnými kanceláriami z celého Slovenska. Realitní odborníci hodnotia vývoj na trhu za ulynulý mesiac a prognózujú nasledujúci známkou od 1 do 5, kde 5 je najhoršie hodnotenie.