Takmer 40 % Slovákov plánuje renováciu domu po častiach, väčšina sa obáva obmedzení bývania

Mnoho slovenských domácností plánuje renovovať svoj rodinný dom po častiach počas dlhšieho obdobia a viac ako dve tretiny opýtaných do rekonštrukcie nezahŕňa strechu. V období, keď nevieme, kedy sa rast cien plynu zastaví, je dôležité myslieť na všetky detaily. Pritom práve cez strechu uniká približne 25 % tepla a na jej zateplenie sú dnes dostupné moderné časovo úsporné postupy.

Slováci pri rekonštrukcii domu často vynechávajú strechu, podľa prieskumu agentúry Focus pre platformu Budovy pre budúcnosť BPB ju v uplynulom období odsunulo na vedľajšiu koľaj 58 % opýtaných a v budúcnosti sa chce na ňu zamerať len 30 % domácností plánujúcich renováciu. „Strecha sa pritom dá pokladať za piatu stenu domu, uniká ňou až 25 % tepla z domácnosti. V dobe plynovej krízy a zvyšujúcich sa nákladov na vykurovanie by jej zateplenie malo byť logickým krokom pri obnove domu,“ upozorňuje Marcela Kubů, riaditeľka Asociácie výrobcov minerálnych izolácií. Najviac majiteľov rodinných domov doteraz vymieňalo okná (70 %), zatepľovalo fasádu (49 %) a renovovalo vykurovací systém (47 %).

Z tých, čo rekonštrukciu domu iba plánujú, 38 % uvádza, že chcú renovovať po častiach počas niekoľkých mesiacov až rokov. Hlavným dôvodom pre časové rozloženie je argument, že väčšia renovácia by príliš obmedzila ich bývanie. Majitelia domov, ktorí neplánujú renovovať, to odôvodňujú hlavne nedostatkom financií (44 %), ale hneď na druhom mieste je pre nich časová náročnosť a diskomfort bývania (26 %). „Rekonštrukcia domu je určite zásahom do prevádzky domácnosti, práve zateplenie strechy je však dnes možné riešiť rýchlo a bez obmedzení bývania,“ zdôrazňuje Marcela Kubů. Ako ďalej dodáva, mnohým majiteľom domov by mohol pomôcť moderný technologický postup fúkania izolácie. Tento šikovný spôsob dokáže zatepliť strechu doslova za pár hodín, bez odpadu a škodlivín a je vhodný pre šikmé i ploché strechy.

INFOBOX: Aký je rozdiel medzi fúkanou a striekanou izoláciou?

Striekané izolácie vznikajú miešaním chemikálií v kvapalnej podobe. Najčastejšie sa takto aplikujú mäkké striekané PUR peny. Pri fúkanej izolácii sa používajú od prvej chvíle pevné materiály, ako je minerálna vlna alebo celulóza. Zásadné rozdiely sú vo vlastnostiach izolácií:

Zdroj: AVMI

Fúkaná izolácia je vhodná na zateplenie pôdy, medzi trámami, do šikmých i plochých striech, do podhľadov, do väzníkov a stropov. Zdroj: AVMI

„Pri výbere tepelnej izolácie by mali domácnosti zvážiť prínos, ktoré im jednotlivé materiály poskytnú. Okrem tepelnoizolačných vlastností a spomínanej rýchlosti aplikácie je veľmi dôležitá ochrana proti požiaru a obsah látok, ktoré sa môžu počas užívania strechy uvoľňovať do interiéru,“ radí architektka Marcela Kubů. Praktickou voľbou je minerálna fúkaná izolácia, ktorá predstavuje skutočne ekologický materiál, ktorý je na rozdiel od iných materiálov absolútne nehorľavý aj bez pridaných chemických látok, navyše má najlepšiu triedu sadania, takže zachováva nafúkanú hrúbku po dlhé roky.

Zdroj: AVMI

Požiadavky Slovákov na kvalitné vnútorné prostredie stále rastú. Pri rozhodovaní o oprave domu im najviac záleží na zvýšení komfortu bývania (90 %), vylepšení technického stavu domu (84 %) a úspore výdavkov za energie (80 %). Respondenti, ktorí svoj rodinný dom už renovovali, hodnotia väčšinu týchto požiadaviek za naplnené (88 – 93 %).

O Asociácii výrobcov minerálnych izolácií AVMI:

AVMI združuje najväčších výrobcov minerálnej izolácie na Slovensku. Jej členovia reprezentujú väčšinu domáceho trhu s minerálno-vláknitými izolačnými materiálmi. Výrobcovia v asociácii majú stabilne okolo 500 vlastných zamestnancov a  zhruba 4000 pracovníkov je zamestnaných nepriamo v nadväzujúcich odvetviach. Asociácia sa zameriava na šírenie informácií o využití minerálnych izolácií, vzdelávanie v oblasti zateplenia, ochranu spotrebiteľov a na spoluprácu s verejnou sférou pri tvorbe legislatívneho prostredia a noriem. Členmi sú spoločnosti Knauf Insulation, s.r.o, ROCKWOOL Slovensko s.r.o., Divízia ISOVER, Saint-Gobain Construction Products, s.r.o. a URSA SK s.r.o.

Zdroj: AVMI

Zdroj foto: Dreamstime, AVMI